5 csillagos a Mazda2

Aktuális
2008. december 4. csütörtök, 10:24 | Szerző: SzaboZE
Az európai kisautók szinte már kötelezően teljesítik az NCAP teszt 5 csillagos eredményét, ezen a téren zárkózik fel egyre jobban a japán autóipar is, korábban a Toyota Yaris bizonyította rátermettségét 2005-ben. Kiváló példája ennek a Mazda2 törésteszt eredménye is, ahol megmutatta a kisautó, hogy nem a méret a lényeg.

A teszt első részében volt egy kis gubanc a légzsákvezérlés programjával, így azt a gyártó azonnal kijavította és a készülő sorozatban is lemódosította a szoftvert. Akinek tehát korai Mazda2-je van érdemes a követkető szervíz során kérni a frissítést. Miután a baki ki lett javítva az autó nagyon jól teljesített a teszten. A szokásos apróságok, mint a biztonsági öv jelzés, az isofix csatlakozók rendben voltak, ezek után indították az autót falnak. A kisautó jól vette az akadályt, utascellája minimális mértékben torzult, mindössze miliméterekről beszélhetünk (A oszlop 4mm). Olyannyira jól tartotta magát, hogy az első szélvédő se tört be, ami egy kisautónál meglepően jó eredménynek számít.

Mazda2 frontális tesztMazda2 frontális tesztMazda2 vezető védelemMazda2 vezető védelemMazda2 gyermekvédelemMazda2 gyermekvédelem

Maga a kormányoszlop az ütközés erejétől 26 mm-t mozdult el felfele és 10mm-t balra, a légzsák hatásos működése révén nem találkozott a sofőrrel. A fékpedál befele mozdult (55mm), így a lábfejek sem voltak kitéve veszélynek. Pontlevonás mindössze a hátsó ajtó kinyitódásáért járt, bár ez a felvételeken nem látszik szerintem. Ezek alapján a Mazda2 bátran megállta a helyét és 5 csillagos besorolásával a legbiztonságosabb kisautók közé tartozik.

Frontális és oldalsó ütközésvédelem

Gázolási rizikófaktor

Gyermekbiztonsági védelem


Videók:

Frontális ütközés: http://files.indavideo.hu/player/vc_o.swf?vID=9a87c8cb28
Oldalütközés: http://files.indavideo.hu/player/vc_o.swf?vID=6f63c27b98
Oszloppal ütközés: http://files.indavideo.hu/player/vc_o.swf?vID=e8968353ac

5
Átlag: 5 (1 értékelés)

Tartalom átvétel

Magyar Mazda Klub - Mazda közösségi webhely