Eco Products 2008

Aktuális
2008. december 8. hétfő, 05:31 | Szerző: SzaboZE
Idén december 11 és 13 között rendezik meg Tokió nemzetközi rendezvényközpontjában a környezetvédelmet szem előtt tartó technológiákat felvonultató eseményt. A Mazda idén az i-stop rendszerével is meg kíván jelenni, a már jóval korábban is bemutatott hidrogénhajtás elvén működő technológiák mellett.

A gyártó több környezetbarát hidrogénnel hajtott wankel erőforrást állít ki, idén a fő újdonság a nemrég bemutatott rendkívül gyors start-stop rendszer lesz, amelyet a közeljövőben a Mazda hétköznapi felszereléssé kíván tenni a modelljeiben. A Mazda elkötelezte már korábban is amellett magát, hogy 2015-ig mintegy 30 százalékkal kívánja takarékosabbá tenni autóit. Már a különleges motorindító rendszer önmagában akár 10%-os megtakarítást eredményezhet, melyet egy 2 literes MZR DISI motoron láthatunk első ízben.
MZR 2.0 DISI i-stopMZR 2.0 DISI i-stop

A hidrogénnel hajtott Mazda Premacy (Nálunk Mazda5) fejlesztése sem állt meg. A hibrid rendszer lelke egy elektromos és egy hidrogénnel hajtott motor kettős hajtáslánca, mely a gyártó elmondása szerint a korábbi RX-8 Hydrogen RE modellben felvonultatott rendszerhez képest 40%-al több teljesítményt szolgáltat, valamint a tisztán hidrogénnel való közlekedés hatótávolságát megnövelték 200km-re. A modell kereskedelmi lízingjét ebben az évben beütemezte a gyártó, láthatóan komoly tervei vannak vele.

Mazda5 Hydrogen HEMazda5 Hydrogen HE

A világ első sorozatgyártásba kerülő hidrogénnel hajtott autója, az RX-8 Hydrogen RE is megjelenik a kiállításon, ahol az érdeklődők ki is próbálhatják az autót, akik bizonyára egy különleges élménnyel fognak gazdagodni az tesztút során.

Mazda RX-8 HydrogenMazda RX-8 Hydrogen

A rendezvényről természetesen nem maradhat el a Mazda tömegcsökkentéssel kapcsolatos törekvése sem, a súlycsökkentő technológiával is megismerkedhetnek a látogatók, melynek áldásos hatását már a ma is futó Mazda6 és Mazda2 modelleken is tapasztalhatjuk, átlagosan 100 kilogrammnyi tömeget tud a gyártó már most megspórolni a korábban már részletesen ismertetett eljárásokkal.

Egy érdekességet még rejteget a Mazda az eseményre, bemutatja hogy például egy lökhárító újrahasznosítása hogyan történik. A különleges technológia során a festéket 99.9%-ban távolítják el a használt lökhárítóról , a keletkezett anyagot szerves anyagokkal újra felhasználhatóvá teszik egy új jármű belső terének készítése során. A lökhárító többi része már lényegesen könnyebben hasznosítható, a hagyományos műanyag újrahasznosító eljárásokkal.

Hasznos linkek:

A kiállítás hivatalos oldala: http://www.eco-pro.info/eco2008/english/index.html
A Mazda környezetvédelmi technológiáinak honlapja: http://www.mazda.com/mazdaspirit/env/

5
Átlag: 5 (1 értékelés)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
horompoli.gabor képe
horompoli.gabor
2008-12-08 hétfő, 09:37
 

Kiváló jövőkép...

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
Tartalom átvétel

Magyar Mazda Klub - Mazda közösségi webhely