Újdonság a tokiói kiállításon

Aktuális
2009. október 8. csütörtök, 07:07 | Szerző: SzaboZE
A Mazda nemrég lépett piacra az új motorcsaláddal, az I-STOP rendszerrel, a fejlesztés azonban nem állt meg. Olyannyira nem, hogy a 41. Tokiói Autókiállításan már egy új motorcsaláddal mutatkozik be, amely generáció a SKY elnevezést kapta. Természetesen az újdonságokkal is az elsődleges cél a környezetvédelem és a hatásfok javítása.

Az üzemanyag tipusától függően a benzinesek a SKY-G (gasoline), míg a dízelek a SKY-D elnevezést kapták. A benzines motorok termikus hatásfoka jelentősen javult, ez jótékonyan hat az üzemanyag fogyasztásra és a teljesítményre is. Új a motorblokk, a fejlesztés kiterjedt a belső súrlódás csökkentésére és az optimalizált benzin-levegő keverék előállítására is. A közvetlen befecskendezésű motorhoz a számítógép porlasztási profilokat tud rendelni, variálható a szelepvezérlés, így a vezérlés minden helyzetben alkalmazkodik az aktuális terhelési viszonyokhoz. Az új rendszer kb 15%-os üzemanyag megtakarítást eredményez a korábbi 2 literes motorhoz képest, mindehhez pedig magasabb nyomaték társul. Ez jelentős eredmény, egy új motorral szerelt Mazda3 így gyakorlatilag egy Mazda2 fogyasztását eredményezheti.

SKY-G motorSKY-G motor

A SKY-D motorok is hasonló fejlesztési fázisokon estek át, elsősorban a belső súrlódás csökkent, a termikus hatásfok javult. Új piezo injektorok kerültek a vezérlésbe és a turbó kétszakaszos üzemmódban dolgozik, ezzel 20%-os üzemanyag megtakarítást sikerült elérni a korábbi modellhez képest. A Mazda6 így gyakorlatilag annyit fogyaszthat mint egy jelenlegi Mazda2!

SKY-D motorSKY-D motor

A fejlesztés az erőátvitelre is kiterjedt, a Mazda új generációs SKY-Drive automata váltójával is 5%-os megtakarítást garantál. A váltómű hatásfoka nőtt, hála a csökkentett belső súrlódásnak, az új nyomaték konverternek, de szerepet játszik benne a kuplung csúszásának csökkentése és a zárómechanika módítása is. A váltófolyadék mennyisége is mindezek ellenére csökkent. Az új technológiákat a Tokió kiállításon tekintheti meg a nagyközönség.

SKY-Drive váltóSKY-Drive váltó

A korábban bemutatott Kiyora modell ezekkel a technológiákkal felvértezve 3 liter körüli fogyasztást eredményez 100 kilométeren, amely köszönhető a fent taglalt fejlesztések mellett a karosszéria könnyítésének, a kiváló légellenállásnak és a regeneratív fékrendszernek is.

Mazda KiyoraMazda Kiyora

0
Még nincs értékelés

Tartalom átvétel

Magyar Mazda Klub - Mazda közösségi webhely